5 1 гласувайте
Оцени Статията

17-годишната Антония Димитрова от Бургас спечели престижното четвърто място в индивидуалното класиране при жените в спорта боче по време на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия. Единадесетокласничката от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ се състезава с амбиция, раздаде се докрай на игрището и представи достойно себе си, България и родния град. Изпревариха я единствено Свеня Герман от Монголия, представителката на Тайланд и Дориан Нуфе от Буркина Фасо. Много атрактивни и интересни бяха игрите на Антония с корейките Саранг Ким и Минджонг Гу. Бургаската атлетка се състезава и в смесените двойки по боче заедно с Николай Пейчовски от Плевен. Двамата успяха да се класират на шесто място, след представителите на Бангладеш, Буркина Фасо, Франция, Мароко и Сейшели. Национален треньор на отбора по боче е Марина Бекярова от Добрич.

„Всички много се гордеем с постиженията на Антония. Не само заради класирането, а заради това, че успя да преодолее собствените си страхове и неувереност, за да покаже на света какво може едно момиче от Бургас!“, казват нейните близки, учители и треньори.

Личен треньор на Антония Димитрова е Марияна Георгиева, старши ресурсен учител в бургаското СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и сертифициран треньор по боче.

Бургазлийката участва за първи път в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс, благодарение на подкрепата на Община Бургас и ръководството на училището, осигурило провеждането на тренировките.

Антония е лъчезарно момиче, харесва й да рисува и да спортува. С боче се занимава от 4 години, откакто постъпва на обучение в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Обича да мечтае, но не споделя предварително мечтите си. Предпочита да ги каже, когато се сбъднат.

Участието в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс се оказа изключително вълнуващо събитие за бургаската девойка. Тя за първи път пътува извън България, за първи път се качи на самолет, за първи път участва в толкова мащабно спортно мероприятие, създаде нови приятелства, зареди се с много положителни емоции, състезава се в любимия си спорт с интересни конкуренти. Спешъл Олимпикс България даде шанс на атлети като Антония да се чувстват значими.

Световните летни игри са най-голямото приобщаващо спортно събитие с над 7000 участници в 26 спорта. Те се проведоха в периода 17 -25 юни 2023 година. Целта на това глобално мероприятие е да покаже на света силата на приобщаването, равенството, добротата и съпричастието.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 40 атлета и партньори в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета и 4 партньора), и хокей на трева (6 мъже и 4 жени).

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари