5 1 гласувайте
Оцени Статията

Бургазлии страстно обичат своя празник Никулден, който се отбелязва ежегодно на 6 декември. Големите градски тържества винаги са били и ще бъдат тогава. Но тази година Община Бургас подготвя и празнична програма за първия в историята на града масов Летен Никулден. Ако инициативата се хареса на жителите и гостите на града, тя ще продължи да се развива.

Идеята е в един сезон с по-приятно време, когато Бургас е слънчев и зелен, да попразнуваме по морски, като поканим и гости от чужбина и други кътчета на България да се повеселят заедно с нас.

Летен Никулден е православен празник, на който се почита свети Николай Чудотворец. Честването традиционно е в дните около 9 май, когато мощите му са пренесени в италианския град Бари. В народния календар се почита от векове, най-вече сред източните славяни.

Първият масов бургаски Летен Никулден ще се проведе на 9 май 2024 г. Кулминацията му ще е вечерен концерт с участието на група „МОЛЕЦ“ и Веселин Маринов. Но през деня ще има много други събития и забавления, както и морски ритуали. Рибен курбан и безплатна дегустация на миди по бургаски – това пък е кулинарният акцент на празника.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари