0 0 гласове
Оцени Статията

Едно от най-старите бургаски училища – „Св. Климент Охридски“ отпразнува 138-та годишнина с поредица от събития. Построено през далечната 1884 г. от майстор Васил Македонеца, в тогавашното с. Атанасово, то носи смело своята респектираща възраст, богата история и сбъднати мечти. И въпреки че е „старо по години, но младо по сърце“, цялата колегия е отдадена на мисията да развива заложбите и любознателността на своите ученици и да е тяхната най-силна опора и вдъхновение в стремежа им към интелектуално и духовно израстване.

По този повод училището „отвори“ врати за гости от ж.к. „Изгрев“ и „Зорница“ и покани бъдещи първокласници от детските градини „Изгрев“, „Звездица“, „Здравец“, „Ран Босилек“ и „Веселушко“. Първите гости посетиха иновативни открити уроци. Стоян Евтимов – главен учител и преподавател по изобразително изкуство, поднесе урок на тема „Видове и жанрове в изобразителното изкуство“ с участие на ученици от 5. б клас. Урокът бе електронен тест в Power Point формат с открити въпроси и възможни отговори, с които учениците се представиха блестящо. В края на урока занимателна кръстословица провокира знанията на гостите на урока.

Учениците от 2 „б“ с класен ръководител Анита Василева и учител ГЦОУД Надежда Статулова се включиха в празника на училището ни с открит урок на тема „Уроци за сърцето. Добродетели“. По интересен и забавен начин децата разбраха, че когато човек има добри мисли, говори добри думи и върши добри дела, се грижи за своето сърце и за щастието на другите хора.

Учениците от 3. „б“ клас направиха венец от цветя и го поднесоха на паметника на Климент Охридски в двора на училището. В четвъртите класове бе организирано състезание по краснопис за преписване на текст от „Житието на Климент Охридски“. В 4. „б“ клас гост бе Диан Дунев, родител на Дария Дунева, който разказа на учениците за своята професия на адвокат по административно право.

Втори „а“ клас отбеляза 138-годишнината със среща беседа с бургаската поетеса Стойка Маринова, която е работила 28 години в училището и е инициирала създаването на химна на училището от Илия Буржев и Константин Ташев. Първи „а“ клас изработиха книжки за просветителя и писаха букви от кирилицата с паче перо и мастило. Учениците от 3. в клас отбелязаха празника със среща на поколенията. Гост беше бивш директор на училището – Йорданка Русева.

Втори „в“ клас с класен ръководител Милена Гюрова отбеляза 138 години от създаването на училището с открит урок „Моето училище празнува“. Децата работиха върху екипни задачи, представиха създадената от тях книжка, както и кратка презентация, посветена на историята на училището и неговия патрон свети Климент Охридски.

Най-малките климентовци от 1. в клас проведоха празничен час, посветен на 138-годишнината от училището. Изработиха сами старинен ръкопис с образа на светеца и буквички на двете азбуки. Петите и шестите класове участваха в спортен празник, а учениците от седмите класове посетиха Регионалната библиотека „П. К. Яворов“.

С най-голямо удоволствие в училище бяха поканени и посрещнати бивши колеги, работили в училището. С радост и вълнение ни поздравиха госпожа Йорданка Русева и госпожа Юлия Пенева – бивши директори на училище „Св. Климент Охридски“. На празничния коктейл уважение изразиха и много официални гости. Сред тях бяха Веселка Тодорова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО, град Бургас, Чубрина Тодорова – директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – град Свети Влас, Мария Димитрова – ЗДУД в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – град Свети Влас, Николина Стоянова – ЗДУД в СУ „Христо Ботев“- кв. Черно море, Мара Стоянова – главен учител в СУ „Христо Ботев“, инж. Димитър Бакалов, инж. Донка Кръстева и колеги от детски градини в района.

На срещата гостите бяха запознати с историята на нашето училище през годините от главен учител Стоян Евтимов. Госпожа Анита Василева, главен учител, представи проектите, по които работи колективът: Проект „Еко училища“, Иновативно училище по проект „На училище с усмивка“, ИТ Творчество, Малки мажоретки, Вълшебният свят на компютрите, Фанфарен оркестър, Математика, Арт работилница, Малки математици, Дигитални науки, Национални програми „Ученически състезания и олимпиади“, Подкрепа за приобщаващото образование в условията на кризи, НП „Заедно в изкуствата и в спорта“, Общински проект „Първокласно начало“, Е-туининг проект „Protect Animals“ 2023.

Най-емоционалната част от празника бе посрещането на бъдещите първокласници. Целта беше „Отворените врати“ да дадат ясна представа на родители и деца какво ги очаква, за да бъдат спокойни. Малките дечица и родители бяха посрещнати по стар обичай с питка и мед, а за първите посетители имаше специална награда – тениска с логото на училището. ТК „Звездички“, под ръководството на Николай Парушев и Иван Цолов, танцуваха и забавляваха гостите. След това децата имаха възможност да разгледат стаите за бъдещите първолаци и да се запознаят с учителите.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари