5 2 гласове
Оцени Статията

За четвърта поредна година учениците на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ са посланици на здравето. Те работят по проект „Яж здравословно, тренирай редовно!“, част от национален ученически конкурс „Посланици на здравето” 2021/2022 г., организиран от Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, регионалния офис в България на Световната здравна организация, БМЧК.

Учителите интегрират знанията за Космоса със здравословно хранене и физическа активност в уроците на петокласниците. Дейностите са част и от иновацията на училището. Проведените уроци са разработени на базата на програма на Европейско бюро за космически образователни ресурси ESERO, UK Space agency, партньор по проекта.

„Концепцията на проекта за здравословно хранене и физическа активност се фокусира върху поведение/действие, а не само знание.“, споделят учителите ментори по проекта: г-жа Грета Стоянова, г-жа Даниела Душева и г-жа Таня Сребрева. Затова основен акцент са вълнуващи STEM дейности „Роботи и движение“, които по забавен начин интегрират технологиите с активна физическа дейност. Реализираните практически дейности са описани в сборник с цел споделяне на добрия опит.

Учениците са провели онлайн фитнес мастър класове с изявени спортисти, срещи със световно утвърдени акробати по време на световното шоу „Нощ на звездите“. Участват в първи турнир по утринната гимнастика Ямбол 2022 и се представят отлично, а Симона Милева получава приз от Президента на Република България Румен Радев за най-добър спортен водещ.

След проведено обучение на тема „Здравословното хранене и активен начин на живот“ от страна на БМЧК, ученици предават знанията си чрез демонстрации и игри на останалите си връстници. Петокласниците са заснели кратки видеа „Забавни игри за здравословно хранене“, експерименти с храна и вода „Наука в кухнята“, „Забавни плодови и зеленчукови закуски“, които са разпространени с помощта БМЧК Бургас и в други училища.

Родителите са съпричастни и активни от началото до края на проекта. Включват се в предизвикателството „Хвани се на хорото“, с поканени професионални танцьори на народни танци от фолклорен клуб „Гергьовче“ с ръководител Ивайло Стоянов, във фамилни спортни празници, пешеходен тур и екоакция за почистване на плажната ивица на град Бургас.

Създаването на здравословни навици, които да станат част от ежедневието на учениците, има потенциал да намали хроничните незаразни заболявания в зряла възраст. „Яж здравословно, тренирай редовно!“ е устойчив проект и реализираните дейности могат да бъде приложени и надградени във всяка друга паралелка и училище.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари