0 0 гласове
Оцени Статията
Областният управител проф. Мария Нейкова подкрепи с нарочно писмо пред министъра на здравеопазването първият протонен ускорител да бъде позициониран в Бургас. Проф. Нейкова настоява именно Бургас да е пилотният град в България, където онкологично болни деца от цялата страна да бъдат лекувани чрез модерното медицинско съоръжение, което е предпоставка превръщането на Бургас в съвременен здравеопазен център в областта на детската онкология. Според научните експерти, потърсили институционалната подкрепа на областния управител, се касае за щадящо лечение на деца с онкологични болести с модерна апаратура, което би довело до значителен терапевтичен успех.
„Като областен управител напълно подкрепям тази значима идея за осигуряване на протонен ускорител в рамките на специализиран протонен център към предвидената в строеж специализирана детска болница в гр. Бургас. Опазването на здравето на децата е на първо място и ние трябва да дадем шанс те да растат здрави и спокойни“, се казва в писмото до министъра на здравеопазването.
Закупуването на такъв апарат и изграждането на протонен център би довело до развитието на Бургаски регион в областта на здравеопазването, както на местно, така и на национално ниво. Според проф. Нейкова е недопустимо държава–член на ЕС да притежава голям набор от лекари професионалисти, а да няма необходимата апаратура за лечение, което от своя страна да принуждава онкоболните да се лекуват в чужбина.
„Като областен управител и представител на държавата ще работя тази концепция да бъде включена в Националния план за борба с рака, в Плана за възстановяване и развитие, както и в намирането на инвестиции и финансиране“, категорична е проф. Мария Нейкова.
Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари