0 0 гласове
Оцени Статията

Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм и комплексна терапия отвори врати днес в Бургас. Той се намира между бл. 21 и бл. 65 в ж.к. „Славейков“ и към момента има 45 деца, записани да ползват услугите му.

Сградата, в който се помещава центърът, е предоставена от Община Бургас на сдружение „Аутизъм днес“, инициатор за създаването му и лидер в областта на висококвалифицираната терапевтична грижа за деца с аутизъм в България.

„В Бургас в момента има 65 семейства, които очакват този център, за да ползват услугите му. С откриването му Бургас става третият град в страната, след София и Плевен, който ще предоставя тази социална услуга. Сигурен съм, че новият център ще бъде от изключително значение, както за децата с разстройство от аутистичния спектър, така и за техните семейства“, сподели кметът Димитър Николов.

„Центърът е в общинска сграда, ремонтирана с дарения. В него с децата ще работят трима специалисти – ерготерапевт, психолог и социален педагог. Предстои изграждането на такива центрове във Враца и Варна“, заяви председателят на сдружение „Аутизъм днес“ Владислава Цолова.

„Без подадена ръка и подкрепа няма как да съществуват тези центрове. От утре започва същинската работа на центъра. Ще продължавам и в бъдеще да подкрепям тази дейност“, заяви по време на откриването актрисата Елена Петрова, която е приятел на каузата „Аутизъм днес“.

„Ние като структура на министерството на образованието вече 15 години подкрепяме тази кауза. Спомням си, че преди няколко години нямаше такива центрове и не съществуваше възможност децата с аутизъм да се обучават в общообразователните училища, за да стигнем до днес и този център в Бургас, който е добра възможност за достъп до различни терапевтични ресурси за децата със специални потребности“, допълни директорът на Центъра за приобщаващо образование в София Калоян Дамянов.

На откриването на Центъра за деца с аутизъм в Бургас присъстваха още зам.-кметът по здравеопазване, социални дейности и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, Тодор Колев – териториален директор на ЦАО „Освобождение“, представители на Държавната агенция за закрила на детето, на Регионалния център за приобщаващо образование и на социални центрове в София, Плевен, Велико Търново и Варна.

Сдружение “Аутизъм Днес“ е учредено през 2014 г. от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, общественици и родители на деца с аутизъм, а мисията на организацията е както индивидуално насочената, резултатна работа с деца от аутистичния спектър и подкрепа към семействата им, така и обучението на специалисти и създаване на професионално и ангажирано общество в България за работа с деца с аутизъм.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари