5 1 гласувайте
Оцени Статията

На Никулден бургаските музеи ще посрещат посетители с вход свободен. Ето какво можете да разгледате в тях:

* В Етнографския музей на ул. „Славянска“ № 69 бургазлии и гостите на града ще могат да разгледат интересната изложба с австрийски коледни играчки “Как празнуват Коледа в Австрия”. Непоказваните досега в България експонати са от колекциите на Музея „Тиха нощ“ в Pflegerschlössl Stille Nacht Museum im Pflegerschlössl и Къщата-музей „Waggerl“ Kulturverein Blaues Fenster – от 09:00 до 15:00 часа.

* В Историческия музей посетителите ще имат възможност да видят бронзово копие на посмъртната маска на родения в Бургас актьор Апостол Карамитев. Инициативата да бъде създадена бронзова отливка на маската е подета през 2022 г. от оператора Христо Димитров – Хиндо и режисьора Слави Георгиев, по повод 100-годишнината от рождението на именития бургазлия, която отбелязахме на 17 октомври тази година. Начинанието получава подкрепа от страна на зам.-кмета по културата Диана Саватева, вследствие на което скулпторът Никола Станчев изработва отливката. Според желанието на инициаторите, копието на посмъртната маска е дарено на Бургаският музей, а гипсовият оригинал продължава да се съхранява в ДТ „Адриана Будевска“ – от 09:00 до 15:00 часа.

* В Археологическия и Природонаучния музей Ви очакват постоянните експозиции – от 09:00 до 15:00 часа.

Ще бъде спазена и дългогодишната традиция по освещаване на Никулденската трапеза. Това ще се случи от 11:00 часа в градинката до Часовника, където по традиция кметът на града ще разчупи никулденския хляб.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари