5 1 гласувайте
Оцени Статията

Цанко Цанков се готви за поредното си предизвикателство. Световният рекордьор на 12-часово непрекъснато плуване в открит басейн и единственият българин, преплувал Гибралтарския проток, ще води нова спортна битка в открити води.

На 27 август бургазлията ще доказва силата на духа и безкрайната си воля в още един от седемте най-трудни маратона в света – от остров Санта Каталина до бреговете на Лос Анджелис.

Днес кметът Димитър Николов прие плувеца и го надъха за атаката на новия връх в кариерата. Цанко получи знамето на Бургас, което гордо ще развява на американска земя.

„Подготвен съм максимално добре и вярвам, че ще успея да зарадвам моите съграждани и всички българи“, заяви плувецът.

36-годишният бургазлия ще трябва да измине почти 37 километра по права линия в Тихия океан. Трудността на този маратон идва на първо място от дългото разстояние и силните непредвидими течения, но и от ниската температура на водата, около 14 – 15 градуса. Уникалността му е, че се плува през нощта, което на моменти дезориентира участниците. Но за протока Каталина е преценено, че това е най-подходящата част от денонощието. Тогава теченията и вълните отслабват.

Това състезание датира от 127 години. Световният рекорд за преплуване на протока Каталина е 7 часа, 55 минути 16 секунди. Поставен е от Ханк Вайс от САЩ през 2018 година.

Подготовката на Цанко Цанков върви от няколко месеца по график с всекидневни 5-часови тренировки в басейн и в открити води, основно в родния Бургас, включително и през нощта, за да се доближи в максимална степен до екстремните условия по време на самия маратон в Тихия океан.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари