0 0 гласове
Оцени Статията

Приключи изпълнението на дейностите по проект “Интегриран модел за управление на градската мобилност – І етап”, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Основната му цел е създаване на подходяща среда за устойчива, умна, мултимодална градска мобилност в подкрепа на изпълнението на нисковъглеродни стратегии за развитие на градската среда.

Проектът надгражда и допринася за увеличаване на ефекта от редица други инициативи на Община Бургас, като проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“, финансиран по ОПРР 2007 – 2013 г., система за контрол на паркирането, въвеждане на зони с успокоен трафик, система за стимулиране на алтернативни методи за движение с велосипеди под наем и мрежа от изградени велосипедни алеи на територията на града, политиките по разширяване и обновяване на облика на пешеходните зони.

С дейност „Надграждане на системата от Бързи автобусни линии на територията на гр. Бургас” бяха въведени в експлоатация бързи автобусни коридори по ул. „Демокрация“, които се ползват от автобусите на градските линии Б11, Б12, 3, 6, 11, 15, както и тролейбусната линия Т2.

Въведе се организация с нова хоризонтална и вертикална маркировка, с която се осигуряват безопасни условия за придвижване на всички участници в движението – градски транспорт, пешеходци, велосипедисти, автомобили.

Осигурено е регламентирано крайулично паркиране и нови паркоместа по ул. „Демокрация“, като регламентираните и специално сигнализирани участъци, предназначени за улично паркиране (за свободно и/или платено паркиране на МПС, такси стоянки, места за хора с увреждания, места за автомобили със специално предназначение) в обхвата от х-л „Аква“ до ул. “24 Черноморски пехотен полк“, са:

• В синя и зелена зона – 159 броя;

• За хора с увреждания – 6 броя;

• За таксита – 23 броя;

• За служебни автомобили – 6 броя

Разрешената скорост за шофиране по ул. „Демокрация“ до 50 километра в час!

Въведената зелена вълна намали времето за преминаване през участъка!

За безопасността на пешеходците, пресичащи ул. “Демокрация“, са въведени в експлоатация нови светофарни уредби в зоните на пешеходните преминавания по булеварда, в близост до пресечките с ул. ”Батак“, ул. “Места“ и ул. “Иван Богоров“. Чрез проекта са въведени мерки за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и са монтирани и пуснати в експлоатация асансьори в подлеза при пресечката с ул. „Копривщица“.

Интегрирана система за управление на трафика (ИСУТ) включва специализиран софтуер за контрол на трафика и симулация на движението, който събира данни от контролери, камери и детектори, разположени на 24 кръстовища и на 15 допълнителни места по основни пътни артерии, като извършва следните дейности:

• Класификация и преброяване на превозните средства;

• Разпознаване на регистрационни номера на автомобилите;

• Управление на светофарни контролери от ЦВУТ, като се организират различни режими на управление – адаптивен, координиран – зелена вълна, и осигуряване на приоритет на градския транспорт.

Всичко това се извършва с хардуер, монтиран на кръстовищата и пътните артерии в града, като:

• Устройства за управление на трафика (контролери), които осъществяват 24-часов мониторинг и позволяват осъществяването на адаптивно управление и зелена вълна и даване на приоритет на градския транспорт;

• Камери, монтирани на светофарите, които засичат броя превозни средства, регистрират номерата им и ги разпознават като обекти;

• Информационни VMS табла, информиращи участниците в движението за трафика. Разположени са на ключови входно-изходни точки (АМ Тракия, Слънчев бряг, Созопол).

 

Интегрираната система за управление на трафика дава възможност на Община Бургас да управлява по-добре автомобилните потоци и да бъде по-добре информирана при вземане на решенията за развитие в бъдеще. Тя подпомага и дейностите на МВР. Надграждането на системата продължава чрез увеличение на „умните” кръстовища още през тази година с нови девет.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари