5 1 гласувайте
Оцени Статията

С военен ритуал, отдаване на почести, поднасяне на венци и цветя Бургас отбеляза 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Церемонията се проведе пред паметника на революционера в Морската градина. Сред официалните лица на тържеството, организирано от Община Бургас, бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, общински съветници, представители на различни институции. Десетки граждани също дойдоха на ритуала, за да отдадат почит към делото на Апостола.

По време на тържеството Духовият оркестър изпълни „Химн за Левски“, написан от капелмайсторът на 24 черноморски пехотен полк Георги Шагунов. Хористи от ансамбъл Странджа изпълниха песни, посветени на възрожденската епоха.

„Едва ли има българин, за когото да е казано или написано повече, отколкото за Васил Левски. Апостола обаче отдавна не принадлежи единствено на своето време. Той е символ на българската независимост, на българската държавност, и такъв ще остане завинаги. Знанието и споменът за него трябва да продължим да предаваме на следващите поколения.

Думите на Левски „Аз съм посветил себе си на Отечеството, да му служа до смърт и да работя по народната воля!“ са неговата клетва пред българския народ, която той изпълнява докрай. Нека следваме примера му и да възпитаваме в такова родолюбие младите поколения.“, каза по повод годишнината кметът Димитър Николов.

Паралелно с тържествата за отбелязване на годишнината от рождението на великия българин се проведе художествено ателие на открито, в което деца от бургаски детски градини пресъздадоха сцени от живота на Левски.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари