5 1 гласувайте
Оцени Статията

Театралната постановка „Съвършената – Преподобна Стойна“ за българка с необикновена дарба оживява на сцената на кукления театър в Бургас на 28-ми февруари от 19 часа. Фокусирана върху духовните преживявания на героинята, сюжетът минава през истории за един магичен образ и една реалност. Преподобна Стойна – „Светицата“, която Ванга признава и обича е откровен разказ за видимото и невидимото в живота, за любовта и омразата, за богомилското братство, за българите и света, за човеците и Бог.

Спектакълът е вдъхновен от романа на писателката Неда Антонова, а зрителите ще видят актрисата Десислава Михайлова, която влиза в ролята на Стойна – „неканоничната светица“.

Преподобна Стойна е историческа личност. Тя е живяла от 1883 до 1933 г. и е била считана от своите съвременници за „Светица“. Те са се обръщали към нея с „Преподобие“. Голяма част от живота на Стойна Преподобна днес се разказва чрез митове.

В театралната постановка се преплитат минало и настояще, време и събития, реалност и нереалност. Зрителят се среща с една жена, която общува извън границите на познатото, с нейните преживявания като „Съвършената“, „Калуграта“, „Конопената“.

Коя е Съвършената? Коя е Преподобна Стойна?Сляпата, която не вижда или сляпата, която може да вижда и без да гледа?

Това е спектакъл за духа и вътрешния свят на тази необичайна българка, за нейните възприятия и философия за живота.

Режисьор на спектакъла е Христо Стойчев, музиката е дело на Евгени Господинов, звукът – на Анна Анова, осветление и видео – Димитър Лефтеров. В ролята на Преподобна Стойна и автор на идеята е актрисата Десислава Михайлова.

Билети се продават на касата на Часовника и в мрежата на Грабо.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари