5 2 гласове
Оцени Статията

Изложбата с творби на Владимир Димитров –Майстора беше открита тази вечер.
Можете да я разгледате в бургаската художествена галерия “Петко Задгорски”.

Впечатляващата експозиция  представя 43 живописни творби и рисунки на Майстора. Инициативата ще отбележи и 141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, което е на 1 февруари 1882 година.

В изложбата са селектирани произведения от галериите в Стара Загора, Ямбол, Казанлък и Сливен и проследяват няколко периода от творчеството на художника, който създава неповторима галерия от образи – олицетворение на жизненост, морална и физическа красота.

Ценителите на изкуството ще видят и четирите картини на Майстора, част от фонда на БХГ „Петко Задгорски”, сред които е „Девойка с ябълки“, наричана още „българската Мадона”. Тя заема специално място в колекцията на една от най-старите художествени галерии в страната – бургаската изложбена зала „Петко Задгорски“. Въпреки че често гостува на световни и национални изложби, платното винаги се завръща в Бургас, където е част от постоянната експозиция в галерията. Един от шедьоврите на българското изобразително изкуство е притежание на бургаската художествена галерия от далечната 1949 година. След закупуването на платното, Майстора често е обичал да се шегува с думите, че има едно свое кюстендилско девойче, което е в морския град.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари