5 2 гласове
Оцени Статията

На 16 януари от 19 часа в Културен дом на НХК ще се състои премиерата на комедията „Муа у тупан“ на Боян Папазов.

Спектакълът се реализира от „Приказен театър“ при Народно читалище „Пробуда-1880 г. Бургас“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Входът е свободен.

„Смешавицата“, както я определя самия автор Боян Папазов, „Муа у тупан“ е фарс за трагикомичните абсурди в личния ни и обществен живот. Асоциациите с днешната обстановка са и смешни, и тъжни, болезнено реални.

Решението да тръгнеш „по свето“ често пъти е импулсивно, а избора на „глупавио пат“ или „умнио пат“ е несъществен, защото светът е „као тиква“. Срещите с различни хора, разговорите между тях и уроците, които ще научиш, няма да дадат отговор кой си, от къде идваш и къде отиваш.

Каквото и да правиш, винаги ще се въртиш в тупана на низките страсти. Всеки е това, което са възпитали в него и семейството, и селото – малко или голямо.

Затворени в тупана сме всички – и бедни, и богати, умни и глупави, слаби и силни, „итри“ и „улави“, с власт и без власт.

Героите в пиесата са граовци, а тя е написана на шопски диалект – истинско предизвикателство за трупата и зрителите.

Чарът на диалекта е не в произнасянето на думите, а в мелодиката на фразите, песенното звучене на диалозите.

Използването на диалекта не означава, че на фокус са поставени локалните проблеми на племето. Племето е само представителна извадка на общите ни черти. В огледалото срещу всеки герой стоят стотици анонимни лица със същия характер и объркани взаимоотношения. Всеки си има своя бог и своя цар и своя светоглед за света. А смешното и тъжното са в истинска симбиоза.

Режисьорът на постановката Христо Симеонов събира на сцената 28 актьори, танцьори и музиканти.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари