4.5 15 гласове
Оцени Статията

Община Бургас и тази година спази традицията на Йордановден, като даде възможност на желаещите да извадят Кръста на 6 януари от ледените води на Черно море.

Поверието на този ден гласи, че здравето и благоденствието през новата година идват с окъпване или измиване в море или река. Празникът има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи.

17-годишният ученик от ПГЧЕ „Васил Левски“ Андрей Георгиев бе най-бърз днес и извади Богоявленския кръст от студените морски води в Бургас. Андрей е и състезател на клуба по водна топка „Арена Бургас“. След излизането от морето той пожела за себе си и всички бургазлии здраве и много успехи през годината.

Необичайно топлото и слънчево време на Йордановден събра и рекорден брой участници в ритуала по спасяване на светия кръст – общо 62-ма. Най-възрастният сред тях бе Васил Николов на 70 г., а петима участници на 16 години бяха най-младите смелчаци днес. Сред участниците тази година в ритуала на Моста имаше още трима именици и един рожденик.

Хубавото време даде повод на много хора да се съберат на плажната ивица, терасата на Казиното и алеите на Морската градина, за да наблюдават спасяването на Кръста.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари