5 2 гласове
Оцени Статията

Днес се състоя официалното откриване на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията. Той се намира на метри от училището, което носи неговото име. Наблизо е и т.нар. „километричен камък“, който някога е показвал на пътниците, че им остава още 1 километър, докато стигнат града.

Александър Георгиев – Коджакафалията е една от най-ярките личности, свързани със съвременното развитие на Бургас. Човек, който с много труд и лишения натрупва състояние и става влиятелен търговец, но въпреки богатството си запазва своята скромност и отдаденост към съгражданите си. През целия свой живот той не спира да раздава спечеленото за благотворителност. С това Коджакафалията се превръща в един от най-големите дарители в България, оставя непреходна следа в историята на града и заслужено получава името „Бащата на Бургас“.

Чрез паметника, създаден от скулптора Радостин Дамасков, бургаската общественост отдава почит към личността и делото на големия благодетел. Наред с тези от Общината, в изпълнението на проекта са вложени и много левове, предоставени от дарители.На официалното откриване присъстваха областният управител проф.Мария Нейкова,кметът Димитър Николов,граждани на морския град.

Днес при гроба на Коджакафалията в Траурния парк на Бургас беше отслужена заупокойна молитва.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари