5 1 гласувайте
Оцени Статията

Директори и училищни лидери от 16 училища в Бургас завършиха първото местно издание на „Мениджърска академия за училищни директори“, организирана от сдружение „Образование България 2030“ в партньорство с община Бургас и с подкрепата на AIBEST – Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

Тримесечната обучителна програма цели да развие мениджърските умения на училищните лидери с помощта на споделяне на добри практики и работещи инструменти от бизнеса. В първото си местно издание в Бургас Мениджърска академия срещна успешни мениджъри от компаниите Скейл Фокус /Scalefocus/ и Съдърланд /Sutherland/, опериращи в сферата на ИТ услугите, с училищни лидери от 16 бургаски училища. Темите на обученията включваха управление на времето и задачите, даване и получаване на обратна връзка, делегиране на роли и отговорности в екипа, управление на конфликти, инструменти за мотивиране на екипа.

Освен от бизнес лекторите, участниците учиха и обменяха опит и практики помежду си. Така между тях се развива общност, която заедно работи за по-качествено образование като се подкрепя в развитието на ключови мениджърски умения в училищните екипи, преодоляване на предизвикателства и споделяне на успехите.

По време на заключителното събитие г-жа Диана Саватева, ресорният заместник-кмет Култура, туризъм и спорт, поздрави участниците за успешното завършване на програмата от името на кмета на община Бургас г-н Димитър Николов и ресорния заместник-кмет Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики г-жа Йорданка Ананиева. Тя отбеляза колко важно е именно чрез подобни проекти да се насърчава ученето през целия живот както на училищните лидери, така и на техните екипи и на младите хора, обучаващи се в училище.

Веселин Димитров, изпълнителен директор на сдружение „Образование България 2030“, отбеляза, че Мениджърска академия се превръща в успешно пространство за обмен на опит, инструменти и практики между бизнеса и училището и допълни:

„Именно взаимодействието между граждански организации като „Образование България 2030“, отговорни бизнес компании и институциите допринася за успеха на проекта. 3 месеца, 5 теми, 2 обучителни модула, 2 бизнес компании и 33-ма училищни лидери от бургаски училища – днес поставяме финал, но и ново начало на бъдещите ни взаимодействия“.

В събитието се включиха и мениджърите, които влязоха в ролята на лектори в рамките на Мениджърска академия. Миглена Стоянова от Sutherland сподели, че за техния екип е било изключително удоволствие да предадат част от своя опит, но и да се запознае с всички мотивирани училищни лидери, които са ключът към бъдещето на младите хора в Бургас. Цветан Смърдански, представител на Scalefocus, отбеляза, че уменията, които са развили училищните лидери в програмата са безкрайно важни за всеки мениджър и се надява те да допринесат за развитието на училищните екипи. Той посочи, че най-ценният ресурс за всеки лидер, в компания или в училище, е времето и чрез подобряване на редица умения за управление в рамките на програмата, училищните лидери си осигуряват повече от този ценен ресурс, който да използват за развитие на училището.

Училищните лидери също споделиха как Мениджърска академия е подпомогнала тяхната работа и какво ще приложат от програмата. Те подчертаха колко полезно е било за тях да се докоснат до ценните практики за мотивиране и сплотяване на екипите на бизнеса и различната гледна точка към тези процеси.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари