0 0 гласове
Оцени Статията

Община Бургас предлага да продължи да предоставя мобилната интегрирана здравно-социална услуга по патронажна грижа до домовете на възрастни и хора с увреждания, които са потребители на Домашния социален патронаж. Предложението на общинската администрация ще бъде разгледано на предстоящата редовна сесия на Общинския съвет на 7 април, четвъртък.

Проектът „Патронажна грижа +“ включва дейности по две направления. Основното направление е свързано с предоставяне директно до домовете на потребителите от целевата група на мобилна и интегрирана здравно-социална услуга „Патронажна грижа“, включваща медицинско и социално обслужване. Предоставяните услуги са изцяло освободени от такси и потребителите не заплащат за тяхното ползване, като всички разходи са изцяло за сметка на бюджета на проекта и без съфинансиране от Община Бургас.

Второто направление от проекта е превенция на COVID-19 в социалните услуги на територията на община Бургас, които представляват делегирани от държавата дейности. Тук се включват закупуване на дезинфекционни препарати и оборудване, имащи пряко отношение към създаване и поддържане на безопасна работна среда в социалните услуги, гарантираща здравето на потребители и служители.

Към момента общо 360 възрастни самотни хора и лица с увреждания ползват ежедневно безплатните социални услуги по проекта „Патронажна грижа +“, осъществявани от Домашния патронаж в Бургас. Услугата е комплексна и мобилна, като включва грижи от медицинска сестра, рехабилитатор, домашен санитар, психолог и социален куриер, предоставяни в домашна среда.

За да продължи изпълнението на услугата „Патронажна грижа“ е необходимо Община Бургас да сключи допълнително споразумение с Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

С докладната записка общинската администрация иска Домашен социален патронаж – Бургас да продължи да бъде доставчик на здравно-социалната услуга „Патронажна грижа“ за период от шест месеца, от 13.04.2022 г. до 13.10.2022 г. и услугата да се предоставя безвъзмездно на потребителите.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари