0 0 гласове
Оцени Статията

Едно от най-изпълняваните оперни заглавия – Вердиевата „Травиата“ ще бъде акцент в мартенската програма на Държавна опера – Бургас.

Под палката на именития маестро Славил Димитров – гост, на сцената на Бургаската опета на 17-и март от 19 часа излиза харизматичната Илина Михайлова, сопран /гост/ – в ролята на Виолета Валери. Сопраното с многобройни изяви на наша и международна сцена е добре позната на Бургаската публика. Илина Михайлова бе фамозна и незабравима Розина в иновативната постановка на операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини по режисура на доц. д-р Александър Текелиев, чиято премиера беше на 8-и октомври в Бургаската опера. Тя пя и на третото представление на „Севилският бръснар“ през м. декември, като дни след това очарователната прима участва в грандиозния оперен спектакъл, Opera d’Amore в София, когато за пореден път излезе на сцена редом до маестро Хосе Карерас. Нейното многостранно артистично амплоа ще се представи в различен аспект в образа на Виолета Валери, разкъсвана от драматични страсти с трагичен оттенък. За да разкажат вечната трагична история за клопките и съдбовните предизвикателства на любовта, на 17-и март, четвъртък, от 19 часа на сцената на Операта излизат великолепни артисти.

В ролята на Алфред Жермон влиза друг именит български певец – тенорът Михайл Михайлов – гост. Бургаската публика помни блестящото му превъплъщение в образа на Родолфо в операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини – през м. октомври 2020 г. в залата на Бургаската опера.

Като Жорж Жермон на 17-и март на бургаска сцена излиза баритонът, който има богат сценичен опит в различни по стил и темперамент роли – Александър Крунев. На последното представление на „Севилският бръснар“ той бе в ролята на Фигаро, в партньорство с Илина Михайлова.

Йоана Кадийска ще бъде отново в образа на Флора Бервоа, приятелка на Виолета Валери, с която блестят в светските среди на Париж в средата на XIX век. Прекрасното мецосопрано бе Хубавата Елена на 26-и февруари в едноименната комична опера от Жак Офенбах. Басът Костадин Мечков ще бъде Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков – Маркиз д’Обини, Дарина Запрянова – Анина, Милен Динолов – Виконт Гастон дьо Леторие, Диман Панчев – Доктор Гренвил, Мирослав Димитров – Жозеф и Николай Николов – Слуга на Флора.

Великолепната режисура на „Травиата“ е на доц. д-р Александър Текелиев и съчетава оригинални похвати и нестандартен подход към изграждането на образите в драматичния сюжет по романа на Александър Дюма – син „La Dame aux Camélias“ /„Дамата с камелиите“/. Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе /Румъния/, в която се използват огледалните образи – като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния облик на една личност. Арборе е и автор на красивите сценични костюми на постановката „Травиата“.

Диригент на хоровия състав, на който е отредена важна роля в цялостното развитие на сюжетното действие, е Невена Михайлова, концертмайстор е Христо Белчев. Хореографията е дело на Галина Калчева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева, суфльор – Дора Фъртунова, субтитри – Сребрина Славова.

В атрактивния спектакъл вземат участие артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

„Травиата“ е опера, която всеки меломан би трябвало да е гледал в няколко сценични версии – за да открие, чрез собствения си вкус и сетивност към изкуството, тази, която импонира на неговите критерии – и като естетика, и като визия, и като начин на предаване на вечните послания на класиката в един осъвременен вид, в който резонират актуалните въпроси на днешния ден.

Определено постановката на Бургаската опера е една ръкавица на предизвикателство, хвърлена към рутината и схоластиката в интерпретацията на вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността. И най-вече – апотеоз на Красотата, в нейните най-възвишени измерения.

И обединител на всички послания на „Травиата“ – вечната музика на гения Джузепе Верди.

За верните си почитатели Държавна опера – Бургас е подготвила специална изненада – в антракта на предствелението във фоайето на Операта ще бъде предоставена възможност за наздравица с чаша квалитетно биовино.

Билети – на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратката „Купи билет“ в програмата в официалния сайт на Бургаската опера: https://operabourgas.com/bg/programme.

За диригента:

Славил ДИМИТРОВ е роден през 1972 година в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова. Завършва Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност “Хорово дирижиране” през 1995 година при проф. Крум Максимов, а през 1998 година и специалност „Оперно и оркестрово дирижиране” при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев.

В периода 1986-1999 участва в експерименталния клас по композиция към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 в класа на акад. Александър Райчев.

Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса „Братя Стоянови” 1985, 1986 година, Първа награда на World Children Music Festival 1988 в Нагоя – Япония, Голяма награда на Всеросийски Конкурс в Одеса 1989, Трета награда от Първия Конкурс „Проф. Иван Спасов” в Пловдив 1995.

През 2005 година печели три награди от Петия национален конкурс “Пиеса в неравноделни ритми” – (втора, наградата на оркестъра и наградата на публиката).

Три пъти е номиниран за награда “World Music” от Международната асоциация по Фолклор в Онтарио – Канада.

Гост диригент на Симфоничвите оркестри в град Сливен и Ниш – Югославия, Оперно-филхармонично дружество – Варна, Държавна Филхармония – Видин. Диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.

За солистите:

Илина МИХАЙЛОВА /гост/

Сопраното се превъплъщава – с чар, финес, подплатени с брилянтна вокална техника, в образа на Виолета Валери.

Илина МИХАЙЛОВА е родена във Варна, където завършва Музикално училище „Добри Христов“ със специалност пиано и оперно пеене при Галина Димитрова и Мария Рокас.

Веднага след това постъпва в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Недялко Недялков. През 2002 г. спечелва Първа награда на националните конкурси „Светослав Обретенов“ в Провадия и „Парашкев Хаджиев“ в София. След като се дипломира в София е приета в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. Участва в майсторските класове на Джакомо Арагал и Ернесто Паласио.

В Милано дебютира в ролята на Фьордилиджи ( „Така правят всички“- Моцарт) и Церлина („Дон Жуан“ – Моцарт) както и в ролята на Дидоне от („Дидоне е Енея“- Пърсел).

След като се дипломира, изпълнява Музета („Бохеми-Пучини) на Пучиниевия Фестивал „Торе дел Лаго“.

Печели междунарнодния конкурс по оперно пеене „Азлико“ в Комо и дебютира с голям успех ролята на Норина („Дон Паскуале“-Доницети).

В следващия сезон е поканена и за ролята на Мария („Дъщерята на полка-Доницети). Пее в оперните театри Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа.

Участва в рецитал по случай 200‐годишнината от раждането на Шуман в Комо заедно с Маестро де Куртис и е един от последните концерти на Гена Димитрова там.

Пее с голям успех ролята на Джилда от Риголето в оперният театър на Модена и Тренто.

Дебютира в Софийска Опера ролята на Адина („Любовен еликсир“-Доницети), а малко след това става солист на Държавната Опера във Варна където дебютира и изпълнява многобройни роли

от оперният и мюзикълният репертоар между ,които изброяваме : Виолета от Травиата, Лучия от Лучия ди Ламермур,Розина от Севилският бръснар,Сузана от Сватбата на Фигаро,

Адина от Любовен еликсир,Церлина от Дон Жуан, Лиу от Турандот,Микаела от Кармен,Амелия от Симоне Боканегра, Мерцедес от световната премиера на мюзикъла на Граф Монте Кристо, Луиза от Маската на Зоро,

Силвия Вареску от Царицата на Чардаша, Ана от Австрия от Тримата мускетари.

С тези роли обикаля множество пъти и театрите в България – Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе. Участва няколкото пъти и в турнетата в Брюксел, Амстердам и Гент.

Гостува за гала концерти както в Москва в зала „Рахманинов )“ и Болшой Театър така и в Китай – Нинбо.

Пее на Лиу на Фестивала до Парма от операта Турандот.

Един от най-запомнящите й и щастливи моменти в кариерата й са последните два концерта на Хосе Карерас в София и Атина, където пее редом с него в гала концерти.

Михаил МИХАЙЛОВ е роден през 1987 г. във Велико Търново. Започва да учи пеене на 16 години, а преди това свири на цигулка. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София през 2011 в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова.

Оперния си дебют прави още като студент, на 22 години, с ролята на Граф Алмавива от „Севилският бръснар” (Росини). Непосредствено след дипломирането си започва да трупа сценичен опит с роли от лиричния репертоар като Неморино от „Любовен еликсир”, Беппе от „Рита”, Едуард от „Брачната полица”, Ернесто от „Дон Паскуале”, Фентън от „Фалстаф”, Ацис от „Ацис и Галатея”, Бастиен от „Бастиен и Бастиена”, Камий от „Веселата вдовица” и др. Плавно осъществява преминаването си към лирико-спинтовия репертоар и в момента е често предпочитан солист в роли като Алфред от „Травиата”, Херцога от „Риголето”, Родолфо от „Бохеми”, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”, Ленски от „Евгени Онегин”, Едгардо от „Лучия ди Ламермур” и др.

През 2013 Михаил Михайлов участва във Верди/Пучини гала-концерт с Munich Symphony Orchestra и прави своя дебют във Великобритания с Вердиевия „Реквием”, с Royal Philharmonic Orchestra.

През 2014 и 2015 се изявява на фестивалите Herrenchiemsee Festspiele (като Бакхус в „Ариадна от Наксос” и Едмондо в „Манон Леско) и „Klassik am See” (Алфредо в „Травиата” и Херцога в „Риголето”).

След достигането на финалните фази в конкурсите „Опералия” 2017 и „Concours musical international de Montréal” 2018, Михайлов затвърждава международното си присъствие и се изявява на редица престижни сцени като: Teatro del Giglio, Италия; Auditorio Nacional de Música, Мадрид и Palau de la Música Catalana, Барселона, Испания; Osaka Festival Hall, Япония; Московския кремъл, Национална опера Букурещ, Румъния; Операта в Краков, както и на фестивалите Laval Opéra Festival (Франция), Opernspiele Munot (Швейцария), Bartók Plusz Operafesztivál (Унгария), Jan Kiepura Festival (Полша).

Освен като оперен изпълнител, Михаил Михайлов е предпочитан солист и за вокално-симфонични творби, като до този момент има в репертоара си 20 от най-крупните и ярки образци в жанра: „Реквием” – Верди, „Реквием” и „Стабат матер” – Дворжак, „Миса солемнис” и 9-та симфония – Бетовен, „Меса ди Глория – Пучини”, „Стабат матер” – Росини, както и други опуси от Хайдн, Моцарт, Менделсон, Шуберт, Сен-Санс и Скрябин. Гостувал е на редица симфонични оркестри в България, Румъния, Косово, Полша, Германия и Великобритания.

Михайлов поддържа и немалък песенен репертоар, с който печели Гран при на XIX Международен конкурс „Романсиада” (Москва, 2015), втора награда на IV Международен конкурс за песенни дуа, посветен на творчеството на Рихард Щраус (София, 2015) и първа награда на Международен конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров” (Шумен, 2018).

Сезон 2019/2020 е много успешен за младия тенор. Гостува на операта в Познан с ролята на Алфредо в „Травиата”, непосредствено след това дебютира в ролята на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” в операта в Риека, Хърватска. През ноември партнира на Соня Йончева в нейната „Пучини гала” в зала „България”, със Софийската филхармония, под диригентството на Найден Тодоров. През декември участва в продукцията на БНР – концертното изпълнение на операта „Евгени Онегин”, където в ролята на Татяна е Красимира Стоянова. Изпълнява теноровото соло във Вердиевия „Реквием” със Софийската филхармония, както и в оперите в Бялисток и Познан, Полша. На филхармонията в Катовице гостува в „Миса солемнис” – Бетовен, а на тази в Краков – в Първа симфония от Скрябин. Участва и като гост-солист в ролята на Родолфо от „Бохеми” на Пучини на сцената на Държавна опера Пловдив.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари