0 0 гласове
Оцени Статията
Министърът на туризма Христо Проданов беше днес на еднодневно посещение в Областна администрация Бургас, където проведе работна среща с браншови организации.
Срещата, чийто домакин беше областният управител Стойко Танков, предизвика силен интерес и в нея се включиха представители на хотелиери, туроператори, екскурзоводи, собственици на заведения, концесионери на плажни ивици.
За да чуят проблемите в областта на туризма, в срещата се включиха и народните представители Златомира Карагеоргиева-Мострова от ПП „Има такъв народ“ и Димитър Ташев от ПП „Продължаваме промяната“.
„Направих редица срещи в София с браншови организации и продължавам тази практика и в страната. За мен е важно държава и бизнес да гледаме в една посока и да работим за решаването на проблемите и за прогресивното развитие на туризма“, каза в обръщение към присъстващите министър Проданов.
Темата за военния конфликт в Украйна и пристигащите от там търсещи закрила, беше една от основните теми на срещата. Министърът заяви, че държавата ще отпусне по 40 лв. на потърпевш от военната криза на хотелиерите и призова всеки да обмисли възможността си да предоставя тази услуга. За да се облекчи натиска върху бранша Проданов информира, че има взето решение първо да се отварят общинските и държавни бази.
Относно предоставянето на работа на потърсилите убежище у нас министърът заяви, че като държава ще съдействаме за експедитивно издаване на визи, което ще спомогне и за по-лесното им наемане на работа. За целта от бранша предложиха да се създаде информационен портал за работа, което Христо Проданов определи като много полезно предложение.
Пътната карта, с разписани правила за справяне със ситуацията, ще бъде готова съвсем скоро и с нея ще могат да се запознаят браншовите организации чрез електронната страница на Министерството на туризма.
Пренасочването на рекламен бюджет към алтернативните видове туризъм, липса на добра нормативна база за обучаване и съхраняване на кадри, стопанисването на плажните ивици през зимния сезон, както и мерки за привличане на туристи от Западна Европа, които да припознаят като туристическа дестинация Южното Черноморие бяха другите теми, които браншовите организации и министър Христо Проданов обсъдиха в двучасовата работна среща.
„Благодаря за разумните предложения и големия интерес към срещата. Обмяната на информация и конструктивния диалог са вярната посока за устойчив бизнес в областта на туризма. Пожелавам успешен летен сезон и заедно трябва да се справим с предизвикателствата, с които се сблъскваме“, допълни министърът.
Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари