0 0 гласове
Оцени Статията

Кметът Димитър Николов поздрави лично изтъкнатия хореограф, режисьор и балетмайстор проф. Хикмет Мехмедов по повод удостояването му с високото държавно отличие орден „Стара планина“ – първа степен.

„Това е признание за Вашите изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството. Бургазлии се гордеем с това, че част от Вашата творческа дейност премина в нашия град. Благодарение на таланта Ви и преподавателската Ви работа дадохте шанс и път за развитие на много млади и даровити творци.

Приносът Ви за развитието на съвременния културен живот е безценен, защото мотивирате много хора да търсят своята реализация в сферата на изкуството“. Това заяви кметът Николов по време на срещата с проф. Мехмедов. На нея присъства и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

За проф. Хикмет Мехмедов

Проф. Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и балет „Арабеск“. През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Работи като главен балетмайстор и директор на Русенската народна опера (1983-1995), директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега). Между тези пристани на творческия път са „пръснати“ и разкази за многото му гастроли в чужбина (Турция, Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Корея, Русия), за многобройните му участия като гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, участията му в журита на престижни Международни фестивали на балетното изкуство.

Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари