5 1 гласувайте
Оцени Статията
Днес областният управител проф. Мария Нейкова се срещна с директора на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ Георги Динев, арх. Кирил Кирилов и арх. Митко Шекеров. На срещата, проведена по желание на творците, беше потърсена институционална подкрепа от областния управител, в Бургас да бъде изградена съвременна сграда, в която да се съхранява богатият фонд на бургаската галерия.
 „В Бургас са родени много творци, с творчеството на които можем само да се гордеем. Бургас има потенциала да бъде център на изкуството в България. Културният живот тук е много богат и наситен с разнообразни събития“, каза областният управител проф. Нейкова и допълни, че е недопустимо Бургас да е единственият град в България без самостоятелна сграда за художествена галерия.
Арх. Кирилов презентира проекта на новата сграда, като обясни причините, заради които е необходима тази галерия и представи предимствата, свързани с бъдещата й локация, помещенията, където ще се реставрират, съхраняват и излагат произведенията на изкуството. Стана ясно, че има изготвен проект, който е спечелил проведеният през 2014 г. конкурс за предварително (прединвестиционно) проучване. Автори на проекта са арх. Кирил Кирилов и арх. Митко Шекеров.
Към настоящия момент БГХ „Петко Задгорски“ се помещава в бившата еврейска Синагога, паметник на културата, реконструирана и пригодена за художествена галерия през 1966 г. „От тогава до сега фондът й се е увеличил многократно и към днешна дата съдържа над 3200 картини. Неизменна част от него е безценната уникална колекция икони от Странджа и региона на Бургас“, сподели г-н Динев. Той изрази притеснението си, че всички тези произведения на изкуството се съхраняват в изключително неподходящи за целта хранилища, които през последните години са недостатъчни да поемат нарастващия брой творби на Бургаската художествена галерия.
В подкрепа на изграждането на нова сграда за галерия се прави подписка сред общността на творците и архитектите, която до дни ще бъде входирана в Областна администрация Бургас. Според общото им мнение е, че сегашната сграда не отговаря на съвременните изисквания за съхранение, опазване и разпространение на изобразителното изкуство. През годините хранилищата са се наводнявали многократно, в следствие на което е невъзможно да се отстрани влагата и последствията от нея в помещенията. Това води и до трайни увреждания на произведенията на изкуството. Липсва и подходящо проветриво и вентилирано помещение за реставрационни дейности, заради което реставраторът работи в дома си.
Областният управител проф. Нейкова ще отправи писмено предложение до кмета на община Бургас и Общинския съвет, в което ще настоява Бургас да има нова художествена галерия, каквато жителите и гостите на морския ни град заслужават.
Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари