5 1 гласувайте
Оцени Статията

Започна приемът на документи за отпускане на еднократното финансово стимулиране на родители за раждане на деца на територията на община Бургас. Правилникът за подпомагане раждането и отглеждането на деца беше приет от Общинския съвет в края на месец януари.

Еднократното финансово стимулиране се отпуска от Община Бургас на родители за всяко новородено или на осиновители за всяко осиновено първо, второ, трето и следващо дете. Право да кандидатстват за получаване на финансовия стимул ще имат родители, притежаващи диплома поне за завършено средно образование и имат постоянен адрес на територията на община Бургас. Единият родител трябва да има постоянен адрес повече от 2 години отпреди рождената дата на детето /или отпреди датата на акта на осиновяването/, а другият – поне към момента на подаване на документите.

Право на получаване на финансово стимулиране ще се придобива от раждането /осиновяването/ на детето и може да се поиска в срок до 90 дни.

За да получат финансова помощ родителите трябва да попълнят и подадат заявление-декларация по образец. Документът трябва да бъде подписан и от двамата родители на детето, освен в случаите, в които в акта за раждане /осиновяване/ на детето не е вписан втори родител.

Заявлението се подава от един от родителите или от упълномощено лице в Деловодството на Община Бургас /на улица „Александровска“ № 26/, като към него се прилагат и копие от удостоверение за раждане на детето, копие от диплома за завършено минимум средно образование и на двамата родители, служебна бележка, издадена от личния лекар на детето, за всички извършени задължителни имунизации и профилактични прегледи, документ, удостоверяващ номера на банковата сметка и лична карта на родителите /осиновителите/ на детето /за справка/.

Подадените документи се разглеждат от Постоянната комисия по социални дейности към Общински съвет – Бургас, която ще заседава веднъж месечно и ще излиза с предложение за отпускане на еднократно финансово стимулиране с определен размер или отказ на заявлението. Размерът на финансовата помощ ще варира от 200 до 700 лв. като ще зависи от степента на образование на родителите /осиновителите/ и поредността на детето. При родители с различна степен на образование, еднократното финансово стимулиране се изчислява, като се зачита по-високата степен на образование.

За финансовото стимулиране на родителите в Бургас може да се кандидатства със задна дата от 1 януари 2021 г. По справка на ГРАО в Община Бургас за периода от 1 януари до началото на март са родени 350 деца.

Всички критерии, на които трябва да отговарят родителите, които желаят да кандидатстват по програмата, необходимите документи, както и заявлението-декларация, която двамата родители трябва да попълнят и подпишат, могат да бъдат открити на: Регистърът за отпускане на еднократно финансово стимулиране за новородено или осиновено дете за 2021 г. е публикуван е тук: https://burgas.bg/bg/1712, а правилата и заявлението по образец тук: https://burgascouncil.org/node/1731

Повече информация относно програмата за отпускане на еднократно финансово стимулиране на родители при раждане на дете може да получите на:

Тел.: 056 907 459

Ел.поща: [email protected]

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари