5 1 гласувайте
Оцени Статията

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева и кметът на Бургас Димитър Николов откриха новия физкултурен корпус на Професионалната гимназия по Механоелектротехника и електроника, който ще предоставя възможност за различни спортни дейности и комплексна физкултурна подготовка.

„Много пъти сме говорили колко важен е спорта за българските ученици. Той дава много възможности и перспективи за развитие. Затова с радост споделям това ново и модерно спортно съоръжение и ви пожелавам да постигате вашите цели и мечти. Успех на новата придобивка. Големи са усилията на министерството на младежта и спорта да постигне резултати по отношение на спортната инфраструктура и тук е мястото да благодаря на местната управа и администрация, и на кмета на Бургас за това, че положи максимални усилия да реализира този обект. Беше много трудно, с много предизвикателства, но въпреки всичко се увенча с успех. Когато има единение между държава и местна власт, могат да се случват и хубавите неща. Поздравявам всички от администрацията, че направиха това модерно спортно съоръжение, от което имат нужда бургаските деца и подрастващото поколение на Бургас. Пожелавам повече спортна инфраструктура, с която да се гордеем всички“, сподели министърът на младежта и спорта г-жа Весела Лечева.

„Много спортни награди и медали имат учениците в това училище, въпреки че досега нямаха физкултурен салон, а тренираха в две пригодени за това класни стаи. Тази програма на министерството на спорта е страхотна и бяхме от първите, които кандидатстваха по нея. За съжаление предходното правителство рязко спря тази програма и затова искам да Ви благодаря за това, което направихте, за да продължи програмата и да построим физкултурния салон. Вие се устремихте към създаване, не към прекратяване на тези проекти и това е благодарение на Вас и екипа, който работи в министерството. Това е първият реализиран проект по тази програма и може да послужи като модел за останалите градове как да изграждат тези салони. Физкултурният салон е модерен и се изгражда бързо, защото се използват модулни конструкции. Най-важното е, че е енергоефективен и лесен за поддръжка, защото отоплението и климатизация е пет пъти по-евтина от стандартната за подобно помещение. Сигурен съм, че ще имат желание да го ползват и външни спортни клубове“, допълни по време на откриването кметът Димитър Николов.

„Служебното правителство работи в режим на спринт, за да може да навакса изоставането. Бургас сме пример за добро взаимодействие и е очевидно, че когато работят добре местната и централната власт нещата се случват. Искам и аз да благодаря на министър Лечева, че подкрепя нашите намерения и усилия да се сбъдне още една 50-годишна мечта на бургазлии – Бургас да има спортно училище, така че работим и в тази посока, отново с местната власт и подкрепата на министрите на спорта, на образованието и на финансите“, заяви и областният управител проф. Мария Нейкова.

Гостите разгледаха новия физкултурен салон, а учениците демонстрираха възможностите, които той предоставя за различни спортове.

Новият физкултурен салон се намира в източната част от двора на Механото, до работилниците на гимназията. Сградата е едноетажна, със застроена площ около 712 кв. м. Физкултурният салон е с три входа – главен, който е от страната на учебните работилници и още два входа откъм спортната площадка.

Мултифункционалната спортна зала е с размери 30 на 19 м. и височина 9,40 м. Игрището й е комбинирано и разполага с условия за практикуване на различни спортове като баскетбол, волейбол, хандбал и тенис на корт, както и нови осветителни тела. Около комбинираното игрище има скамейки за ученици, учители и треньори, сгъваеми баскетболни кошове и специална спортна подова настилка. В новата постройка има още кабинет за учителите по физическо възпитание, съблекални с шкафчета за учениците, складово помещение за спортните принадлежности и санитарни възли, съобразени за хора в неравностойно положение.

Новата спортна зала ще се ползва от всички 868 ученици на ПГ по Механоелектротехника, а изграждането й се реализира от Министерството на младежта и спорта и Община Бургас.

На събитието присъстваха още председателят на Общински съвет Бургас проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева, представители на Регионалното управление на образованието, спортния деятел Гергана Брънзова, преподаватели и ученици на гимназията.

След откриването на физкултурния салон на гимназията по Механоелектротехника, министър Весела Лечева посети „Парк Арена ОЗК“-Бургас и изрази задоволство от плувната база, с която разполага града и възможностите за провеждане на различни национални и международни състезания.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари