5 1 гласувайте
Оцени Статията
Днес Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ стана домакин на представянето на двуезичния албум “Икони от Странджа и региона на Бургас”. На събитието присъстваха областният управител проф. Мария Нейкова, зам.-кметът на Община Бургас Диана Саватева, любители на иконописното творчество.
Най-новото печатно издание на БХГ “Петко Задгорски”, което събира на страниците 115 броя професионално са заснети и представени икони, царски двери, олтарен кръст и техни детайли от фонда на бургаската галерия.
„За мен е удоволствие да съм днес сред вас. Изкуството в различните му проявления се утвърди във времето като мост между различните народи, националности, светогледи. Изкуството е проводник към духовността и одухотворяването на човешката същност и обществото като цяло. Благодаря на екипа, който реализира това така необходимо издание, което събира на едно място най-важните следи за вярата от Странджа и региона на Бургас“, каза в обръщение проф. Нейкова.
Галерията притежава една от най-ценните и уникални колекции от църковна живопис от региона на Бургас и Странджа. Иконите, показани в този каталог са представителна извадка на образци от ХVI до началото на ХХв. Четиридесет броя от тях не са показвани и представяни пред широката публика до този момент. Те са почистени, реставрирани, консервирани и експонирани в иконната зала на Галерията и присъстващите на презентирането на каталога имаха възможност да се насладят на това изкуство.
Областният управител се ангажира да работи в посока за реализиране на проект за нова галерия, където да се съхранява богатият фонд на БХГ „Петко Задгорски“ при съвременни условия, така че да остане в наследство и за идните поколения.
„В експозицията от икони на Бургаската художествена галерия, можем да срещнем изключително разнообразие, като стилистика и подход на работа на иконописците, като малкото икони от черноморските градове са едни от най-старите образци в сбирката“, каза управителят на Галерията Георги Динев.
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма „Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“. Каталогът няма да се разпространява по книжарниците, а ще се получава в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ /бившата Синагога/.
Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари