0 0 гласове
Оцени Статията

Експерти от Регионалния офис на УНИЦЕФ в Женева гостуваха на Центъра за обществена подкрепа в Бургас по повод изпълнявания пилотен проект, насочен към подкрепа на деца с увреждания и семейства в риск.

Ина Верзиволи и Стела Григорас – експерти от Регионалния офис за Европа и Централна Азия на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в Женева, и Мария Златарева – директор „Социална политика“ в УНИЦЕФ – България се запознаха отблизо с изпълнението на проектните дейности до момента.

Центърът за обществена подкрепа е една от пилотните услуги, които се подкрепят по Компонент 4 на проекта „Насочени към децата и семействата услуги за превенция и подкрепа“. Към Центъра вече функционира екип за мобилна работа, който предоставя информация, консултиране, работи за предотвратяване на отпадането от училище, улесняване на достъпа до здравни, образователни и социални услуги и помощи на деца и семейства в риск.

По време на срещата, специалистите от ЦОП-Бургас имаха възможност да представят дейността на социалната услуга, да споделят постигнатите до момента резултати и предизвикателствата при изпълнението на проекта. Подчертани бяха възможностите, които проектът предоставя за разширяване на обхвата на работа на Центъра и подобряване на капацитета за работа с уязвими общности и засилване на превенцията.

Представителите на УНИЦЕФ се срещнаха и със зам.-кмета по образование, здравеопазване и социални дейности в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Пилотният проект „Европейска гаранция за детето“ в България – Фаза III от подготвителното действие на ЕК“ се финансира от Европейския съюз и се изпълнява с подкрепата на УНИЦЕФ от Община Бургас.

Проектът е насочен към децата с увреждания и затруднения в развитието и към децата от семейства от уязвими общности. Той цели разширяване на обхвата и подобряване на качеството на четири вида услуги: патронажни грижи и предоставяне на индивидуализирана подкрепа на семейства с малки деца; ранна детска интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието; приобщаващо предучилищно образование за деца с увреждания и обучителни трудности; услуги за превенция и подкрепа с фокус върху децата от семейства в несигурна ситуация.

Пилотните дейности се изпълняват в 10 общини на територията на областите Бургас, Сливен и Стара Загора като е предвидено да подкрепят общо над 6500 деца и техните родители, както и близо 600 специалисти от различни сектори.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари