5 1 гласувайте
Оцени Статията

Бургаските пенсионери и ветерани вече ще могат да кандидатстват чрез клубовете, в които членуват и за отпускане на средства за образователни курсове по компютърна грамотност, занимания с инструктор, езикови обучения, закупуване на техника, необходима за културната дейност на клуба и за разходи, свързани с опазване на културно-историческото наследство.

Досега пенсионерските клубове имаха възможност да получат финансиране от Община Бургас за ушиване на народни носии на своите състави, транспортни разходи за участия във фестивали и концерти, озвучаване и наем на зали и за хонорари на корепетитори, хореографи и музиканти.

„Разширяването на обхвата и дейностите на общинската програма „Активни пенсионери“ ще позволи на бургаските ветерани и пенсионери да получат повече възможности и избор да кандидатстват за това, от което имат най-голяма необходимост в момента техните клубове и състави. Освен повече свобода, това ще обогати значително културните изяви на възрастните хора, художествената самодейност, която развиват и тяхната активност“, сподели кметът Димитър Николов, по чиято идея стартира програмата.

Право на финансово подпомагане по новите правила има всеки клуб за пенсионери или ветерани, който развива културна дейност и има творчески състав.

Тази година през първата сесия на програмата бяха финансирани културните проекти на 1800 възрастни хора, членуващи в 13 бургаски пенсионерски клубове и сдружения – ПК „Пристанище-Бургас“, Дружество на диабетици и инвалиди „Зора-2000“, СПК „Люляк“, Българска асоциация на пенсионерите обединени, ПК „Учители и приятели по дух“, ККП „Златна есен“, ПК „Четирилистна детелина“ – кв. Ветрен, ККП „Златна есен“ – с. Извор, ПК „Тракийска огърлица“ – кв. Лозово, ППК „Зора“, СФАП „Китка“, Сдружение „Общински съюз на пенсионерите“, ПК „Свети Николай Чудотворец“ и ПК „Нов живот“.

Срокът за кандидатстване за втората сесия за тази година по програма „Активни пенсионери“ ще бъде до 31.07.

Пълната информация за новите правила на програмата и заявлението-образец за кандидатстване за втората сесия, може да намерите в сайта на Община Бургас на адрес: https://www.burgas.bg/bg/algoritam-za-predostavyane-na-tseleva-subsidiya-na-npo

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари