0 0 гласове
Оцени Статията

Община Бургас, в партньорство с обучени водолази от СНЦ „Приятели на морето“, ще организират почистване на отпадъците от морското дъно.

Атрактивната акция ще се проведе на 20 юни. Водолазите ще почистват морето около о-в „Света Анастасия“.

Според изследване на БАН Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, а това се отнася с особена сила за местата, които се посещават от туристи.

Затова гмуркачите ще имат специална мисия- да извадят колкото им позволява времето и условията, повече пластмасови отпадъци и продукти от бита- бутилки, капачки, найлонови пликове и други продукти от бита ни – фасове, пластмасови чаши и опаковки.

Всичко това ще се случи по проект на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

С дейностите по проекта се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Снимка:burgas056.com

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари