0 0 гласове
Оцени Статията

Гривни, обеци, огърлици и медальони от естествени камъни и кристали – азарут, австралийски яспис, розов кварц, коралит – ще бъдат представени в интересна изложба. Част от бижутата ще могат да бъдат пробвани, а жените – да си направят снимка за спомен.

Експозицията носи заглавието  „Древната жена“ и ви очаква в зала „Александър Георгиев Коджакафалията“ на КЦ „Морско казино“ от първия ден на февруари, в часовете от 14.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.

Автор на нестандартните бижута е Силвия Методиева, която от години се занимава с изкуство и използва специфичната техниката на изработка „микро макраме“. Изложбата включва 20  впечатляващи комплекта с накити, информационни табла и тематични музикални напеви, които ще въздействат на сетивата на зрителите, като по този начин те ще могат да се потопят в една различна атмосфера. Специално подготвен видео разказ ще въвежда гостите на изложбата в процесите на връзване и нанизване, които се използват в техниката „микро макраме“. Бижутерията  ще бъде концептуално подредена и в такъв порядък, че да дава възможност за вглъбяване в детайла и съпреживяване с авторското внушение.

Създаването на всеки комплект изисква абсолютна концентрация. Понякога предварително се създава дизайна, а друг път Силвия Методиева оставя технологията да я води.

Микро макраме е ювелирно изкуство, чиято техника е същата като тази на макрамето, но в умален мащаб, с конци от порядъка на 0.5 – 1 мм. ширина. Макрамето е вид ръкоделие, в което възелът изпълнява не само функционалната роля да съедини две нишки /конци/ или канапи, а и декоративна роля.

Изложбата се реализира по програма „Творчески инициативи“ към Национален фонд „Култура“.

В залата ще се спазват всички противоепидемични мерки за безопасност. Носенето на маски е задължително.

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари