0 0 гласове
Оцени Статията

Община Бургас стартира процедури за закупуването на 56 нови електроавтобуса. Те ще обслужват линиите на градския транспорт, като направят услугата за гражданите много по-качествена. С доставката им ще се учестят разписанията по натоварените линии и ще се разшири обхватът на транспортната услуга. Климатизираните и екологично чисти превозни средства, които обслужват част от градските линии, ще сменят старите автобуси, които свързват Бургас със съставните селища.

Ще бъдат осигурени:

– 10 нови 18- метрови съчленени електрически автобуси;

– 34 нови 12- метрови електрически автобуси;

– 12 нови 9- метрови електрически автобуси.

Сключен е договор за доставка на 10-те 18-метрови електрически автобуса. Те ще са марка Irizar и се произвеждат в Испания. Очаква се да бъдат пуснати по линиите на градския транспорт през септември. Градски електрически автобус от този тип пести годишно над 30 000 литра гориво или повече от 300 тона СО2-емисии. Батериите на автобуса могат да се използват в продължение на 10 години, след което се рециклират на 99 %. С едно зареждане може да измине над 200 км. или да се движи в продължение на 16 часа в натовареното градско движение. Автобусът е оборудван със система, която в реално време помага на шофьора да намали разхода на енергия, като по този начин увеличава изминатите километри с едно зареждане. Информацията за разхода на енергия от батерията ще се подава на електронен дисплей в шофьорската кабина и онлайн до диспечерски пункт на градския превозвач. От диспечерския пункт в реално време ще се следи също скоростта на автобуса и температурата в салона.

За останалите типове електроавтобуси текат процедурите за избор на доставчици и сключване на договори.

За да се обезпечи движението им по улиците на града, ще се изградят зарядни станции.

Всички автобуси ще са с камери за видеонаблюдение, GPS система, климатична система, рампа за хора с колички, електронни информационни табели, паникбутони.

Със закупуването на новите електрически превозни средства ще се гарантира намаляването на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици, вредни химични съединения, намаляване на шума и вибрациите в околната среда. Един от основните резултати от реализацията на проекта е свързан с повишаване на енергийната ефективност и спестяване на енергия.

Снимка:Архив

 

Абонирай се
Уведоми за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Преглед на всички коментари