Хиляди птици нощуват около бургаските езера в края на лятото. Есенната миграция започна още през август и ще продължи до края на октомври. В момента над Бургаския залив най-масово преминават ятата от бели щъркели и розов пеликан, след тях ще долетят черните щъркели и грабливите птици.

Над Бургас преминава един от основните миграционни пътища в Европа – Виа Понтика. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, като някои традиционно спират да почиват, а други остават да зимуват и гнездят.

Сред най-добрите локации за наблюдение на прелетните птици са обособените места в местността „Пода“, екопарк „Вая“ и Атанасовско езеро. Огромните струпвания на розови пеликани са често срещана гледка в езерото Вая през този сезон. За орнитолозите интерес представлява срещата в Бургас с всички четири вида блатари и вечерната ветрушка (Falco vespertinus).

Бургас е уникално място за всеки любител на природата и птиците. Част от самия град е природен резерват, включен в Натура2000 като едно от най-значимите места за орнитолозите в Европа.

Бургас е заобиколен от вода – на изток е Черно море, а западно от морския бряг се намират три различни по своя характер езера – Бургаско, Атанасовско и Мандренско. Те образуват най-големия комплекс от крайморски езера в България с изключително биологично разнообразие. В езерата са установени 340 от всички 430 вида птици, описани за страната, което ги прави привлекателно място за любители на орнитологията. Бургаските езера са обявени за Рамсарски места.