Бургаският квартал „Ветрен“ отбелязва 100 години от своето създаване. Празникът ще бъде съпроводен от богата фолклорна програма с участието на оркестър „Жарава“ със солисти Цветелина и Панайот Стойчеви, Лазар Налбантов, Александра Димитрова и Ирена Станкова.

Празничният концерт по повод вековния юбилей ще се състои на 6 септември на площада пред местната църква в 19:30 часа.

Квартал „Ветрен“ е от местата в Бургас, които съчетават богата история, красива природа и възможности за отдих и балнеотуризъм.

Мястото е популярно още от дълбока древност с лечебните си минерални извори, наричани Акве калиде или Термополис. Първите известни сведения за това място са от IV преди Христа и времето на Филип II Македонски.

Днес някогашните минерални извори са част от Туристически комплекс „Акве калиде“, в който посетителите научават много за миналото и традициите на това място. Историята на древния град е пресъздадена с визуален спектакъл под формата на 3D анимация в някогашната стара баня.

Всеки уикенд в „Акве калиде“ се организират различни културни събития, които привличат посетители от всяка възраст. Наред с историческите забележителности „Ветрен“ притежава и красив парк в близост до Минералните бани, който предлага добри условия за пикник и разходка сред природата.