Снимка:facebook

Най-новата придобивка в Бургас е поставена на входа на велоалеята към квартал „Сарафово“.Технологичната арка съдържа електронен брояч, който ще отчита броя на велосипедистите.Кметът Димитър Николов публикува снимки в профила си в социалните мрежи и коментира новата придобивка.

„Монтирахме технологична арка на входа на велоалеята към квартал „Сарафово“. Тя съдържа и електронен брояч на преминаващите колоездачи.

Основната цел на арката е да спира достъпа на автомобили по алеята и в същото време да отчита колко велосипедисти са преминали по трасето към „Сарафово“ и обратно.
Данните се изписват на електронен екран. Днес само за 5 часа са регистирани над 1000 преминали от там велосипедисти.

Информацията ще се съхранява в специална база данни и ще позволява да се изготви детайлна справка за натовареността на трасето.

На арката са монтирани табла с карти, на които са обозначени всички велоалеи и маршрути в Бургас, което ще е ориентир за колоездачите.
В непосредствена близост има монтирани видеокамери, които са снабдени с датчици за разпознаване на автомобилите, на които е разрешен достъп до велоалеята.

Нека системата посъбере данни през следващите месеци, но на мен отсега ми е любопитно какво ще покаже. Все пак това е може би най-харесваната и използвана велоалея в България. И това съвсем не е случайно. На колко места човек може да кара велосипед между морето от едната страна, а от другата Солници и бряг на живописно езеро, в случая Атанасовското?!“