Възпитаниците на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в Бургас ще получат уникалната възможност да се обучават на най-новите технологии в автомобилната индустрия, предоставени от BMW.

От новата учебна 2020/2021 г. учениците от специалностите „Автотранспортна техника“ и „Автомобилна мехатроника“ ще провеждат практическите си занимания на чисто нов автомобил BMW серия 3, модел 2019 г., който пристигна преди дни, специално за нуждите на професионалната гимназия от централата на автомобилния гигант в Германия, със съдействието на „Бова Кар“ – Бургас.

Дарението, което е по специална програма на германския автомобилен концерн за подпомагане на специализираните училища по автотранспорт и механотехника, е резултат от усилията в последните няколко години на кмета Димитър Николов и въведена нова образователна програма на Община Бургас – „Професии и бъдеще“, която има за цел скъсяване на дистанцията между професионалните гимназии в града и бизнеса.

Реализацията й доведе до обновяване на инфраструктурата в професионалните гимназии, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт и оборудване на старите работилници и въвеждане на нови професионални направления в гимназиите, изцяло ориентирани към нуждите на бизнеса и повече практика директно във фирмите.

Двугодишната съвместна работа на Община Бургас, ПГМЕЕ и „Бова Кар“, която започна със стажантски програми в сервизите на фирмата, доведе до кандидатстване на бургаската гимназия по образователната програма на централата на BMW, с което ПГМЕЕ стана едва второто специализирано училище в България, одобрено по програмата след ПГТЕ „Хенри Форд“ в София.

Луксозният автомобил BMW е без номер на шаси, тъй като е предназначен само за учебни практики. Той ще бъде изложен през септември в една от работилниците на Механото, заедно с диагностична апаратура и лаптоп, предоставени напълно безвъзмездно от „Бова Кар“.

Обучението на учениците ще бъде свързано с диагностика, ремонт и поддръжка на най-съвременните и актуални системи на автомобила като преди това, учителите също ще преминат обучение от инженерите в сервиза на „Бова Кар“ за работа с новите софтуерни решения на автомобила.

Автомобилът – BMW 330i xDrive Седан, моделна линия G20 от 2019 г., разполага с най-модерните технологии от последно поколение, с многобройни екстри и М спортно оборудване. Той е с мощност от 285 к. с. / 190 кВт и обем от 1998 см². Двигателят е последно поколение TVDI технология и спортна автоматична скоростна 8-степенна кутия с опция за превключване от волана.

Оборудването в автомобила е от най-висок клас за сегмента си. То включва Head-up дисплей, който прожектира триизмерно с висока резолюция, показващ скоростта, указания на навигационната система, ограниченията за скорост, забраните за изпреварване, списъци с телефонни номера и предупредителни указания на асистиращите системи. Навигацията винаги има информация за актуалния трафик в реално време и своевременно информира за задръствания, заобиколни маршрути или участъци в ремонт. С интеграцията на смартфони може да се управлява смартфона безжично или чрез гласов асистент. Асистентът при паркиране маневрира автомобила напълно автоматично в паркоместа, разположени успоредно или перпендикулярно спрямо пътното платно, като може автоматично да изкара автомобила от надлъжни паркоместа. Адаптивните BMW лазерни светлини осветяват пътя на до 530 метра, което е два пъти повече в сравнение с конвенционалните фарове.

Асистентът за шофиране Professional предоставя контрол на скоростта с функция Stop&Go /предупреждение при опасност от сблъсък със спирачна функция/, поддръжка на желана скорост до 210 км/ч и дистанция до движещия се отпред автомобил. Има асистент за завиване и водене в лентата и подпомагане в тесни участъци. BMW Live Cockpit Professional има самообучаваща се навигационна система, интелигентен персонален асистент и свързва iPhone или Android приложения с централната конзола на автомобила. Remote Software Upgrade поддържа софтуера на автомобила на най-актуално ниво. Екстрите включват още управление с жестове BMW Gesture control, тъч скрийн, безжично зареждане на телефон, интелигентни системи за сигурност и др.

Новият автомобил и съвременната диагностична апаратура ще помогне за подготовката на учениците за бъдещата им професия в един от най-бързо развиващите се сектори в икономиката – автомобилната индустрия.