Бургас отново е на първо място в страната по одобрени проекти по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност към Министерството на труда и социалната политика. 18 са одобрените проекти от Бургас от общо 49 за цялата страна или 37 % от всички одобрени проектни предложения. Повечето градове в страната, кандидатствали по програмата са с по един или два одобрени проекта.

Още 4 бургаски проекта са поставени от министерството в графа „резерва“.

Предложенията, които са одобрени, са от жилищните комплекси „Изгрев“ и „Зорница“ – 4, „Славейков“ – 6, „Лазур“ – 2, „Меден рудник“ – 4, „Братя Миладинови“ и „Възраждане“ – 2.

Това нарежда за втора поредна година Бургас като най-активният град в страната, след като отново подготви 30 нови проекта, със съдействието на общинската администрация. При миналогодишната сесия от подадените 30 проекта бяха изпълнени 27.

Община Бургас подпомогна кандидатите с изготвяне и финансиране на проектните им предложения и логистична подкрепа при кандидатстването. Освен това, общинска администрация ще осигури инвестиционния контрол за изпълнението на проектите, което трябва да стартира в края на юли.

Програмата дава възможност за осигуряване на достъпна среда както на хора, живеещи в панелни блокове в града, така и на такива, живеещи в къща на село или в кварталите.

За добрата подготовка и значителния брой подадени проекти от нашия град, Община Бургас разчиташе отново както на съдействието на Съюза на инвалидите в България – Регионална организация Бургас, местните социални центрове, активността на бургазлии.

Повече за Програмата, както и архив от 2019 година можете да откриете в официалната страница на МТСП: https://www.mlsp.government.bg/natsionalna-programa-za-dostpna-zhilishchna-sreda-i-lichna-mobilnost