Близо 300 възрастни хора, членуващи в 13 бургаски пенсионерски клубове, ще получат средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част от стартиращата нова програма на Община Бургас – „Активни пенсионери“.

Възрастните хора сами посочиха, че имат най-голяма необходимост в момента от средства за нови носии, забрадки, колани и калпаци, а целта на програмата е насърчаване на дейностите, свързани с културни проекти, като закупуване на художествени костюми, обезпечаване на транспортни разходи за участие в концерти и фестивали, заплащане на разходи, свързани с озвучаване и наем на зала за организиране на събития от пенсионерските клубове и други.

Пенсионерските клубове, които бяха одобрени са: „Васил Левски“ в кв. „Горно Езерово“, „Тракийска огърлица“ от кв. „Лозово“, „Тракиец“ в с. Миролюбово, „Иглика“ в кв. „Сарафово“, „Николай Чудотворец“ от ж.к. „Лазур“, „Надежда“ – кв. „Крайморие“, „Вая“ в кв. „Долно Езерово“, „Миньор“ – кв. „Черно море“, клуб „Люляк“ /Бургас/ – наследници на Малоазийските българи, „Зора“, „Освобождение“, „Демокрация“ в к-с „Меден Рудник“ и „Прогрес“ в к-с „Славейков“.

Това са клубовете, одобрени през първата сесия по програмата, която бе удължена с два месеца, заради пандемията. Веднага след нея стартира и втората сесия, като пенсионерските клубове ще могат да кандидатстват до 31 август. Ръководителите на клубовете трябва да попълнят заявление – образец /прикачено е под статията/, което да подадат в деловодството на Община Бургас преди да изтече крайният срок.

Целта на Община Бургас е чрез програмата да подкрепи творческите прояви на пенсионерските клубове, да гарантира развитието им и да им даде повече възможности за изява.

Програма „Активни пенсионери“ ще стимулира пенсионерските клубове в града за повече спорт, физическа активност и за участие в художествено творчески дейности, като фестивали, концерти и други проекти в областта на културата.