Гербът на Бургас ще пътува по целия свят, изобразен върху пощенска марка. Филателно издание бе валидирано днес на специална церемония във филиала на Националната художествена академия в морския град. В нея участваха зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева, изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки, ректорът на НХА проф. Георги Янков, директорът на Пристанище – Бургас Диян Димов, зам.-кметът на Хасково Мария Вълчева, авторът на графичния дизайн на изданието гл. ас. д-р Ненко Атанасов.

Новото пощенско издание е на тема „Българска градска хералдика“. То се състои в серия от две пощенски марки, оформени в блок-лист с винетка и милезим, които представят гербовете на Бургас и Хасково. Изданието се допълва от първодневен пощенски плик и специален пощенски печат.

„Благодаря на Националната художествена академия, че и прекрасният герб на Бургас е включен в тази поредица. Той наистина е много впечатляващ, показва един модерен прочит на историята, направен с усет, с естетика и с много уважение към миналото. Радвам се, че гербът на Бургас ще е върху пощенска мака и ще има възможност да пътува по целия свят и мисля, че времето на традиционното писмо не е отминало, защото винаги има какво да поставиш в плик“, каза Диана Саватева по време на валидирането на пощенските марки.

Изобразените върху новите марки гербове на Бургас и Хасково са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенските марки у нас, отбеляза д-р Ненко Атанасов от НХА.

Символът на Бургас е създаден от проф. Кирил Гогов и проф. Георги Чапкънов през 1994 г.