С голямо забавяне заради кризата с КОВИД – 19, но с много желание Община Бургас започна да подготвя поредно издание на единствения в България фестивал на пясъчните скулптури. Темата е доказано най-интересната за малки и големи – приказни и филмови герои. За съжаление, обилните валежи през юни допълнително забавят работата. Но фестивал със сигурност ще има и надеждата е с активна работа през предстоящите слънчеви дни, скулптурите да бъдат готови за разглеждане на 15 юли или няколко дни по-късно.

Тази година 12 творци ще изработят от пясък 14 композиции. Всичките са българи, сред тях петима бургазлии. Община Бургас много се гордее, че с фестивала създаде българска школа в това изкуство и нашите скулптори са точно толкова добри, колкото чуждестранните, а понякога и по-добри.

 

Ето кои персонажи ще можете да разгледате в Бургас от юли нататък:

1. Маша и Мечока;

2. Ну, погоди;

3. Улица Сезам;

4. Как да си дресираш дракон;

5. Кинг Конг;

6. Трансформърс роботи;

7. Семейство Адамс;

8. Рапунцел;

9. Книга за джунглата;

10. Руини;

11. Годзила;

12. Сами в къщи 2;

13. Облачно с кюфтета;

14. Алиса в страната на чудесата.

 

Пресяването на пясъка и подготовката на дървените платформи, които позволяват на творците да работят върху скулптурите, вече започна. Мястото е същото – парк „Езеро“, до конната база. Работното време ще е без почивен ден от 9:00 до 21:00 ч.

Предварително са известни и цените за посещение:

– Деца до 7-год. възраст и хора в неравностойно положение – безплатно;

– Деца 7-18 год. – 1,5 лв.;

– Пенсионери – 1.5 лв.;

– Група над 10 човека – 2,5 лв.;

– Нормален билет – 3,5 лв.;

– 2 възрастни + дете над 7-год. – 7 лв.;

– 2 възрастни + 2 деца над 7-год. – 8,5 лв.;

– 2 възрастни + 3 деца над 7-год. – 10 лв.

 

Фестивалът на пясъчните скулптури ще работи с клиенти до края на септември, а при хубаво време и още седмица-две, за да могат да го разгледат и късните туристи.