Разположена на площ от 600 дка с дължина 5км,Морската градина е сърцето на Бургас.Първите дървета в района на днешната Морска градина са посадени от войниците,които служат в казармата на 24-ти пехотен Черноморски полк.Създадена с първия план за развитие на Бургас през 1891година.
Новата визия на Морската градина е изградена през 1910 година от архитект Георги Духтев,който е назначен за управител на Морската градина към общината.Младият градинар, който след Бургас, ще бъде управител на Борисовата градина в София, превръща голото ветровито пространство между града и морето в един от най-красивите паркове в България. Благодарение на страстта му към екзотичните растения и до днес в градината има стотици видове растения, от всички континенти, а старата част на Морската градина, или една четвърт от нея, е обявена за паметник на парковото изкуство.
В района на Морската градина има редица от забележителности като:Летния театър,Морскато казино,Моста,Лятната сцена”Охлюва”,Експозиционен център Флора Бургас,Алеята на възрожденците и много други
Морската градина-сърцето на Бургас
Новата модерна сграда на Експозиционен център “Флора” е с изключително иновативна архитектура и е изграден с екологични материали, което го прави едно от най-модерните съоръжения в България.Тя е открита тържествено през 2015 година. Проектът е дело на млади бургаски архитекти и е с енергоефективни модули. Флора Бургас разполага със собствена фотоволтаична централа, която произвежда електроенергия за нуждите на експозиционния център.
Морската градина-сърцето на Бургас
Паметника на поета-революционер Христо Ботев.