До тази минута няма заразен с коронавирус жител на град Бургас и областта. Общинският кризисен щаб взе решение да се поставят автоматични диспенсъри за осигуряване на дезинфекционна течност на входовете на големите магазини. Те ще бъдат закупени от Община Бургас, като устройствата вече са поръчани. Диспенсърите ще дадат възможност на всички клиенти да дезинфекцират ръцете си на влизане и излизане от търговския обект. Такъв модел вече работи на входа в административната сграда на Община Бургас, диспенсъри са осигурени на останалите публични учреждения в града.
„Правим го, защото масово хората не могат да се снабдят с дезинфектанти. Няма нито в аптечната мрежа, нито в търговските обекти достатъчно количества защитни маски и дезинфекционни материали. Ние сме длъжни да осигурим на нашите съграждани възможност да се дезинфекцират, особено тези, които излизат от домовете си, стриктно спазват изискванията на Националния кризисен щаб и най-честите им посещения са до хранителните магазини“, заяви кметът Димитър Николов.
Той допълни: „В момента проучваме възможността да закупим по-големи количества диспенсъри, като Община Бургас се ангажира да осигурява течността. Търговските вериги трябва да имат отговорник, който да следи наличностите в техните контейнери, за да може винаги да бъдат пълни и да се ползват от гражданите“, допълни Николов.
При осигуряването на по-големи количества диспенсъри ще се пристъпи към монтирането им на различни места в града, като пешеходни зони, паркове и автобусни спирки, но това допълнително ще бъде уточнено.
Община Бургас осигурява допълнително 17 жилища от резервния фонд за ползване по предписания на кризисния щаб за хора в карантина и ако е необходимо, за привличане на медицински специалисти от други населени места, за да може да бъдат обезпечени с жилищна площ.
Кметът Димитър Николов каза още, че прилаганите мерки в Бургас са може би най-строгите в цялата страна, като въведеното в общината ограничение за посещението на търговските обекти се налага и от Националния кризисен щаб.
В действие е организацията за осигуряване на логистична помощ. Извършват се доставки на храни и лекарства на възрастни хора, включително и на такива, които са под карантина. Увеличава сеп броят на хората, които доброволно се поставят под карантина, съобщиха още от Общинския кризисен щаб.
Осигурени са общински ромски медиатори за големите групи от ромско население, които се връщат от страни от Европейския съюз. Медиаторите ще разясняват мерките, въведени от Националния кризисен щаб.
Продължава изпълнението на графиците за дезинфекция на спортните площадки и улиците в Бургас. На гражданите се препоръчва да се въздържат от използването на общодостъпна инфраструктура и съоръжения, тъй като това е предпоставка за пренасяне на заразата.
„УМБАЛ – Бургас е готова да посрещне случаи на коронавирус. Има изграден алгоритъм на действие, осигурени са лични предпазни средства за медицинските специалисти. Днес се очаква да бъдат доставени още лични предпазни средства“, каза управителят на болницата д-р Бойко Миразчийски. Заради засилените мерки притокът на пациенти към болницата е намалял, хоспитализациите също.
Към днешна дата лицата, които са поставени под задължителна карантина в областта, са 190. Бройката непрекъснато се мени. За град Бургас са 110, като отпадналите от карантина са близо 15 души, поясни директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров.
Наблюдава се тенденция, при която много хора от вътрешността на страната идват към черноморските общини. Това са граждани, които имат имоти тук. Повечето от тях абсолютно коректно подават адресите си и съвместно с експерти от общините и органите на МВР биват поставяни под карантина.
Директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Радослав Сотиров обясни, че освен срокът за подновяване на личните карти, ще бъде удължен и срокът за подмяна на шофьорските книжки. Осигурени са екипи, които извършват контрол на достъпа на лица в търговските обекти, като проверки се правят денонощно. Вече има задържано лице за неизпълнение на заповедта на Министерството на здравеопазването. Това е собственик на заведение, който не е изпълнил разпорежданията да затвори обекта за клиенти и е продължил да работи.